Gunung berapi lumpur ‘meletus’ di Lahad Datu
15:09 Sep 19, 2022  |  By SabahKini2
Gunung berapi lumpur ‘meletus’ di Lahad Datu

Pakar geologi Sabah, Prof Dr Felix Tongkul berkata, fenomena letusan gunung berapi lumpur itu adalah perkara biasa yang berlaku apabila tekanan lumpur dalam bumi meningkat dan perlu dilepaskan.

KOTA KINABALU: Gunung berapi di Taman Hidupan Liar Tabin, Lahad Datu memuntahkan lumpur dalam jumlah yang banyak selepas dipercayai 'meletus' pagi semalam.

Fenomena yang jarang berlaku itu tular di media sosial, dipercayai selepas dimuat naik oleh individu yang kebetulan berada berhampiran lokasi gunung berapi lumpur terbabit.

Tidak kurang juga yang mengaitkan fenomena itu dengan kemungkinan berlaku gempa bumi memandangkan kejadian gegaran semulajadi sudah menjadi perkara biasa di Sabah terutama selepas gempa bumi sederhana 5.9 magnitud di Gunung Kinabalu pada 2015.

Bagaimanapun, pakar geologi Sabah, Prof Dr Felix Tongkul, ketika dihubungi berkata fenomena letusan gunung berapi lumpur itu adalah perkara biasa yang berlaku apabila tekanan lumpur dalam bumi meningkat dan perlu dilepaskan.

"Keadaan ini berulang bila tekanan terkumpul pada sesuatu masa tertentu. Kejadian volkano lumpur seperti ini (lebih aktif) kadang-kadang berlaku semasa kejadian gempa bumi," katanya.

Kewujudan gunung berapi lumpur bukan sesuatu yang baharu di Sabah, malah selain di Tabin, ia juga boleh ditemui di daerah lain dengan antara yang popular di Taman Pulau Tiga, Kuala Penyu.

Malah, Pulau Tiga yang kini menjadi tarikan pelancongan di Sabah dikatakan terbentuk hasil daripada letusan gunung berapi lumpur pada 1897 berikutan gempa bumi di Mindanao, selatan Filipina.

Comment